خورشید یکی از معروفترین روشهای جهتیابی
خورشید از منابع اصلی و طبیعی تامین انرژی است که توی طبیعت وحشی ازش میشه بهترین استفادههارو کرد. در زمینه بقا در طبیعت نقش مهمی رو بازی میکنه.
خورشید صبح تقریبا از سمت شرق، طلوع میکنه و شب تقریبا در سمت غرب، غروب میکنه. این حقیقت فقط در اول بهار و پاییز درسته؛ یعنی در اولین روز بهار و پاییز، دقیقا از شرق طلوع و در غرب غروب میکنه، ولی در زمانهای دیگه، محل طلوع و غروب، نسبت به شرق و غرب مقداری انحراف داره.
- در تابستون، طلوع و غروب شمالیتر از شرق و غربِ و در زمستون، جنوبیتر از شرق و غرب هستش.
- در اول تابستون و زمستون، محل طلوع و غروب حداقل حدود ۲۳٫۵ درجه با محل دقیق شرق و غرب فاصله داره، که این خطا به هیچ وجه قابل چشم پوشی نیست. در واقع از اونجا که موقعیت دقیق خورشید با توجه به فصل و عرض جغرافیایی متغیر هستش، این روش نسبتا غیر دقیق محسوب میشه.
- تنها جایی که خورشید همیشه دقیقا از شرق طلوع و در غرب غروب میکنه، استواست.
ظهر شرعی یا ظهر نجومی
در نیمکره شمالی زمین، در زمان ظهر شرعی، خورشید همیشه دقیقا در جهت جنوب و سایه اجسام رو به شمال میافته.
ظهر شرعی یا ظهر نجومی در موقعیت جغرافیایی شما، دقیقا زمانی هستش که خورشید به بالاترین نقطه خود تو آسمان میرسه. در این زمان، سایه شاخص به حداقل خود در روز میرسه و بعد از اون دوباره افزایش پیدا میکنه.
نکته
برای دونستن زمان ظهر شرعی میتونید به روزنامهها مراجعه کنید یا منتظر صدای اذان ظهر باشید. ظهر شرعی حدودا نیمه بین طلوع آفتاب و غروب آفتاب اتفاق میافته.
اگر نمیدونید چطور با ساعت مچی جهتیابی کنید، حتما این پست و بخونید.
همینطور میتونید از چوب شاخص در روز و شب برای جهتیابی استفاده کنید.
منبع: سایت نجوم ایران | ویرایش: کوچنورد