انواع روشها و ترفندهای جهتیابی در طبیعت
بعضی از روشهای جهتیابی مخصوص روز و برخی ویژه شب هستند. بعضی روشها هم در همه مواقع کارایی دارن. توضیحاتی داده شده برای مسیریابی، اکثرا برای نیمکره شمالی زمین است. به طور دقیقتر، بالای ۲۳٫۵ درجه (بالای مدار رأسالسرطان). در نیمکره جنوبی، بعضی روشها ممکن است جهت شمال و جنوب، برعکس آن چیزی باشد که میخوانید.
بیشتر این روشها کاملا دقیق نیستند و صرفا جهتهای اصلی را به صورت تقریبی مشخص میکنند. برای جهتهای دقیق باید از قطبنما استفاده کرد و میل مغناطیسی و انحراف مغناطیسی آن را هم در نظر داشت.
جهتهای اصلی و فرعی
اگر رو به شمال بایستیم، سمت راستمان شرق، سمت چپمان غرب و پشت سرمان جنوب است. این چهار جهت را جهتهای اصلی مینامند. بجز جهت های اصلی، چهار جهت فرعی هم وجود دارند که بین هر دو جهت اصلی قرار میگیرند. مثلاً نیمساز جهتهای شمال و شرق، جهت شمال شرقی را مشخص میکند. پس با دانستن یکی از جهتها، بقیهٔ جهتها را میتوان به سادگی پیدا کرد.
روشهای جهتیابی در روز و شب
روشهای مختلفی برای پیدا کردن شمال و دیگر جهتهای اصلی وجود داره و هر کدوم مزیتها و نواقص خودشونو دارن. توصیه میشه همه روشها رو یاد بگیرین تا وابسته به موقعیت، از جهتیابی مناسب استفاده کنید. در اینجا میتونید رو انواع روشهای جهتیابی کلیک کنید و بیشتر در موردشون بخونید.
خورشید یکی از معروفترین روشهای مسیریابی
با کمک ساعت عقربهدار و خورشید مسیریابی کنید
کهکشان راه شیری و خوشه پروین یکی از روشهای مسیریابی
مسیریابی با ستاره قطبی (ستاره شمالی) در آسمان شب
هلال ماه و ماه کامل از روش های مسیریابی در آسمان شب
خزه و گلسنگ یکی از روشهای مسیریابی در طبیعت
باد غالب یا باد بیشوز یکی از روشهای مسیریابی
پیدا کردن مسیر با چوب شاخص و خورشید
مسیریابی با قطبنمای دستساز